Een droom bestaat uit beelden en geluiden die je ervaart terwijl je slaapt. Dromen zijn een belangrijk onderdeel van de slaap, en doe je gemiddeld vier tot vijf keer per nacht. Je droomt om je levenservaringen te verwerken en een plek te geven. Het komt vaak voor dat als je wakker wordt, je een droom niet kunt herinneren of dat je, je niet bewust bent van de droom. Maar je droomt echt elke nacht, zelfs dieren dromen om de ervaringen van je dagelijkse leven een plek te geven.

Je droomt dus om je dagelijkse bezigheden te verwerken, dat wat je overdag hebt beleefd, dat wat je hebt gevoeld, gezien, gehoord, maar ook wat je op emotioneel gebied bezighoudt en bezig hield.

En natuurlijk droom je ook om je onderbewuste ideeën, plannen, wensen en creatieve ideeën tot uiting te laten komen en, niet te vergeten, informatie te vinden om antwoorden te vinden.

Je verwerkt ook negatieve ervaringen, twisten, twijfels, jaloezie, een verloren geliefde of je meeste diepe, ware gevoelens. Zonder deze manier van verwerking kun je niet goed functioneren. Daarnaast geven dromen een ‘hint’ naar de toekomst: wat wil je nog leren of beleven in je leven?

Als je droomt gaan je hersenen werken, opruimen en structureren om zo weer ruimte te creëren voor nieuwe informatie die je de volgende dag ontvangt en waar je van leert. Zo voorkom je mentale overbelasting en daarom is slaap heel erg belangrijk.

Slapen doe je in verschillende fases. De lichte slaap, de Remslaap, is een de afkorting van Rapid Eye Movement, en wordt gevolgd door de non remslaap. Dromen doe je voornamelijk tijdens de remslaap en slechts 1 of 2 minuten in de non remslaap. Slapen kun je verdelen in doezelen, lichte slaap gevolgd door diepe slaap, delta slaap en als laatste de remslaap.

Tijdens het doezelen heb je, je ogen dicht en zak je steeds verder weg in een lichte slaap;

Lichte slaap is de eerste echte slaapervaring van ongeveer een half uur; Diepe slaap en delta slaap is ook weer een half uur slaap maar dan echt diep; hierin kom je tot rust; Tenslotte gaat deze over in de remslaap, waarin je dus droomt.

De eerste 3 uur slaap je veel en maak je weinig remslaap mee en vaak kun je, je dit niet herinneren. Na 4 uur slapen neemt de echte slaap iets af en worden we bewuster van dromen.

Maar pas na 6 uur slapen kun je, je dromen bewust herinneren omdat je diepe slaap afneemt en je meer remslaap ervaart.

We dromen niet veel ten opzichte van het aantal uur dat we slapen, het komt dus ook veel voor dat we ons de dromen niet kunnen herinneren. Het komt ook vaak voor dat de dromen geen echte waarde hebben om te duiden, maar alle kleine dromen bij elkaar geven je wel inzicht in hoe je, je voelt en wat je wilt in je leven, of welke obstakels je hebt overwonnen.                                                                                                               



WAT IS DAN HET VERSCHIL TUSSEN DROMEN EN VISIOENEN? Dromen doe je als je slaapt om je emoties van overdag te verwerken. Soms kun je bewust je droom bijsturen, maar een visioen kun je gewoon op klaarlichte dag hebben en kun je ook bijna niet besturen of beheersen. Maar het grootste verschil is dat een visioen altijd realistisch is of kan worden. Het is vaak iets wat al gebeurd is in dit leven, of misschien in een vorig leven; of het is iets wat nog op je pad moet komen in dit leven of in een volgend leven. Dromen zijn daarentegen een verwerking van je dagelijkse leven en beslommeringen, en dus een weerspiegeling van hoe je nu of in het korte verleden in het leven staat.

DE OVEREENKOMSTEN TUSSEN DROMEN EN VISIOENEN. Zowel visioenen als dromen zijn beelden, ervaringen, indrukken en emoties uit je diepste innerlijk, die je een antwoord geven op al je vragen en twijfels, emoties, problemen en je gevoelens. Maar vooral de symbolische betekenis die er aan verbonden is komt overeen bij dromen en visioenen. De beelden en de symbolische uitleg kunnen je helpen om een eerste stap te zetten op zoek naar je diepste antwoorden, verlangens, vragen en gevoelens.

Ook beelden kunnen een visioen oproepen.

Toekomstvisioenen gaan vaak gepaard met het zien van totaal nieuwe omgevingen over de toekomst, misschien zelfs wel het zien van de dood, een geboorte, emoties, angst, verdriet, obstakels en nieuwe relaties en geuren die je niet kent, maar wel een plek kunt geven.

Visioenen uit je verleden, of uit een vorig leven gaan vaak gepaard met extreme verschuivingen van tijd van de 21ste eeuw naar het verre verleden, maar ook emoties, verdriet, angst en andere geuren en gevoelens die je niet kunt plaatsen maar wel een plek kunt geven.

Visioenen zijn zeer indrukwekkend en blijven je dan ook erg lang bij. Ze hebben invloed op je gevoelens en emoties. Maar het belangrijkste is dat visioenen voortkomen uit je pure ware ‘ik’, je ziel, je diepste wezen die je een boodschap wil doorgeven zodat je er naar kunt handelen en van kunt leren.

Visioenen zijn beelden die je ervaart en die je door krijgt via je derde oog, ook wel je geestesoog genoemd. In veel gevallen ervaar of beleef je een situatie als toeschouwer en heb je er zelden invloed op. Een visioen hebben is zeer indrukwekkend, in de zin van het ervaren van extreme veranderingen, een andere tijd, andere mensen, soms zware emoties en gevoelens, en vaak ruik je ook andere geuren die je niet kent en spreek je een andere taal. Je ontvangt een visioen als je in een specifieke of persoonlijke, geestelijke staat bent, volledig van de buitenwereld afgesloten. Visioenen kunnen opgeroepen worden tijdens een meditatie of geestelijke bijeenkomst, een tranche en hypnose of tijdens het luisteren van persoonlijke muziek.